• Kundtjänst: 08-761 36 90 Vardagar 8-17
  • Medlem i SafeTrade och därmed prekvalificerad leverantör till offentlig sektor.
Kategorier
Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Soliditets värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Soliditets databas.
Följ oss på Facebook

Klämskydd

GÅ VIDARE I MENYN TILL VÄNSTER. ELLER LÄS FÖRST SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR!

Nytt råd om klämskydd i dörrar i skolor, förskolor och entrédörrar till bostäder är formulerat i BFS 2008:5 avsnitt 8 Säkerhet vid användning.

Till privatpersons adress kan vi endast skicka klämskydd under 1,4 m längd. Vi kan istället skicka till arbetsplats som parcel. Annars välj Gummiskiva Lyon som har en max längd på 100 cm.

Ska det vara klämskydd i alla dörrar – även entrédörr till lägenheter i flerbostadshus?
Svaret på Boverkets webbsida: Begreppet ”bostad” inbegriper både bostadslägenheter i småhus och flerfamiljshus. Därmed omfattas entrédörrar till lägenheter i trapphus av det allmänna rådet.

Här är en guide för att skaffa klämskydd (bakkant) som stämmer mot de egna behoven utan att betala mer än nödvändigt.

Det traditionella skyddet har varit gummiduk mellan två lister av metall. Det blir flera gånger dyrare än de nya skydd som kommit fram. Där de redan finns kan gummiduken bytas ut. Även skydd med gummiprofil i skena i dörrens bakkant är sedan länge vanliga. Där kan gummilisten enkelt bytas ut. Finns i webshoppen.

Fullhöjd?
Skolbarn och vuxna kräver fullhöjdsskydd. För barn i förskola gäller att den skyddande längden bör minst motsvara barnens längdmått. I genomsnitt är en de största förskolebarnen 120 cm, men 5% av 6-åringarna är längre än 130 cm. Småbarnsavdelningen klarar sig alltså bra med 120 cm höjd. Skydden ska alltid fästas från lägsta delen av dörrbladet eftersom krypande barn är i riskzonen. Sätt inte upp kortare skydd än 120 cm.

Skydda båda sidor av dörrens gångjärnssida? Några klämskydd säljs endast i satser med skydd för både smal och bred öppning. Flera andra säljs var för sig. Om barn inte kan komma in bakom en öppen dörr är det egentligen onödigt att sätta upp på smala sidan. Det gäller i praktiken dörrar som öppnas endast drygt 90° mot vägg.  Vid tvekan sätter man skydd på båda sidor.

Dörrens öppningsvinkel? Ju mer öppning ett skydd ska klara desto mer material går åt på den breda sidan av gångjärnsöppningen. De allra billigaste FA-skydden är konstruerade för max. 110° öppning. Ett klämskydd ska inte sträckas ut till sin fulla bredd, så välj därför ett skydd som klarar 180° till de dörrar som behöver det.

Monteringen?  Skillnaden i tid för uppsättning varierar mycket kraftigt. Det snabbaste går minst tio gånger fortare än det omständligaste. Vissa av skydden kan därför resultera i mer arbetstidskostnad är materialkostnad. Betalar ni för tiden så är det en viktig faktor. De billiga FA-skydden är snabba att sätta upp.

Borttagbar för service?  Ett gångjärn kan behöva riktas eller smörjas. FA- skydden utesluter den möjligheten. De smartaste skydden går att lossa utan att helt skruva bort.

Utomhus?  På ytterdörrens utsida och på lekförråd utomhus gäller framförallt skydd av gummi. Plastmaterialen hårdnar vid riktigt låga temperaturer.

Hur påverkas dörren i övrigt?  Flera av skydden låter dörren stå öppnad exakt där man lämnar den. De billigare FA- skydden har en fjädrande bälg och tenderar att dra dörren till ett halvöppet läge. Det kan åtgärdas med en dörrbroms eller dörrhållare.

Skydd med klaff eller full avskärmning?  Skydd med fjädrande klaff (Protectem) ger inte samma säkerhetsnivå som de andra eftersom barn kan vika ett klaffskydd åt sidan.

Dörrklämmor i skumplast som sätts på dörrbladet kallas ofta klämskydd.  De skyddar inte mot att fingret kläms i dörrens bakkant. Du hittar den sortens skydd under skydd framkant.

Ring gärna för fler frågor: 08-7613690

ROLLO GÅNGJÄRNSSIDAN SKYDDSPROFIL
Vertikal skyddsprofil i aluminium som monteras mellan ovanför och under gångjärnen.
Antal i lager: 17
501:-
 
 

SAFE SIDE INTERNATIONAL INTERNATIONAL AB

Tallåsvägen 40, 16343 Spånga.
Org nr: 556481-1056
Telefon: 08 - 7613690
Fax: 08 - 445 66 33
E-post: info@safe-side.se

MER OM SAFE SIDE INTERNATIONAL

Safe Side registrerades 1991, men ägaren Stefan Westius började i fältet redan 1974 genom att vara en av grundarna till AKTA Barnsäkerhet. AKTA-butiken var en idé om att välja ut bra barnsäkerhetsprodukter och göra dom tillgängliga på ett ställe. Safe Side fortsätter i samma tradition på webben.